Tips voor onderhoud en het schoonhouden van uw vloer

Marmoleum is simpel en efficiënt. Ook heeft marmoleum een toplaag die schoonmaak en onderhoud eenvoudig maakt. Stofzuigen en dweilen is eigenlijk voldoende.

Afhankelijk van de vervuiling en gebruikssporen. De kleur van de vloer en de ruimte waar de vloer is geplaatst dient de onderhoudsfrequentie vastgesteld te worden.

Verder adviseren wij de zeepfilmmethode, dit is de beste optie als u geen schijfmachine heeft of als deze niet praktisch is. Het vloeroppervlak wordt beschermd bij het aanbrengen van de film. De film zorgt voor minder aanhechtingen van vuil en deze zullen bij de volgende reiniging worden verwijderd. Bij regelmatig toepassen van deze filmmethode blijft het oorspronkelijke uiterlijk van de vloer zo lang mogelijk mooi.

Voor het aanbrengen van de zeepfilm raden wij een PU reiniger aan van Forbo Monel. Dagelijkse reiniging:

Verwijder losliggend vuil met een stofzuiger of stofwisser. Verwijder vlekken met Monel en een vochtige mop.

Periodieke reiniging:

  • Verwijder eerst al het losliggend vuil en stof met een stofzuiger of stofwisser. Schrob de vloer met Monel en een schrobborstel. Neem vervolgens het vuile water op met een trekker en mop of een waterstofzuiger. Hierna brengt u met Monel en een mop een zeepfilm aan op de vloer. Laat de vloer vervolgens drogen.
  • Voorkomen is beter dan genezen en daarom raden wij het volgende aan:
  • Een schoonloopmat van goede kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het meeste vuil niet op  de vloer zal komen. Zand bijvoorbeeld werkt als schuurpapier. Het is daarom van groot belang dat deze zoveel mogelijk buiten blijven om krassen te voorkomen.
  • Viltdoppen onder uw stoelen, banken, tafels etc. Probeer zo min mogelijk te schuiven met uw meubels. Verder is de reiniging van de stoelpoten van belang, zodat achterblijvend vuil de vloer niet alsnog zullen beschadigen.
  • Bloempotten niet direct op de grond zetten. Deze kunnen vlekken veroorzaken die niet meer uit de vloer zullen weggaan.
  • Zorg ervoor dat uw stofzuiger mond in orde is en dat deze geen krassen achterlaat op uw vloer.

Tapijt is een prachtig product. Comfortabel, kleurrijk, geluiddempend. Allemaal pluspunten. De enige zorg is vaak de gedachte aan een mogelijke vlek. Goed nieuws. Een vlek in tapijt hoeft over het algemeen geen reden tot ongerustheid te zijn. Wist u dat 90% van de vlekken die ontstaan in het normale dagelijkse gebruik, verwijderd kunnen worden met louter schoon water?

Voorkom erger
In de praktijk ontstaan de meeste problemen doordat vlekken verkeerd worden behandeld. Veel mensen geloven nog dat zeephoudende producten als afwasmiddel of wolwasmiddelen de vlekken laten verdwijnen. Dat is beslist niet het geval of hooguit tijdelijk. Ook het strooien van zout op rode wijnvlekken is zo’n hardnekkig misverstand.

Hoe te behandelen?
Om te beginnen is voorkomen beter dan genezen. Hoe eerder u erbij bent, des te beter het resultaat. Het behandelen van een vlek begint altijd met het grof verwijderen van de gemorste substantie. Gebruik daarvoor gewoon een lepel en werk van buiten naar binnen. Daarna volgt een meer specifieke behandeling.

In water oplosbaar
De meeste vlekken zijn oplosbaar in water. Dit zijn bijvoorbeeld vlekken van koffie, thee, melk, babyvoeding, maar ook beruchte vlekken als fruitsap en wijn. Leg gewoon een vochtige, schone theedoek op de vlek en druk deze licht aan. Ga voorzichtig te werk. Nooit wrijven, maar lichtjes deppen! Anders kunnen de poolvezels blijvend beschadigd raken. Herhaal deze handeling een aantal keren tot de theedoek niet meer aankleurt. Daarna de plek rustig laten drogen. Niet overheen lopen. En ook geen haarföhn gebruiken. Warmte kan eventuele resten van de vlek namelijk fixeren.

Vlekverwijderaars
Wanneer de vlek door bovengenoemde watermethode niet verdwijnt, dan zijn er oplosmiddelhoudende vlekverwijderaars nodig. Dat is onder andere het geval bij verf, nagellak, teer en lijm maar ook bij ijzerhoudende vlekken als roest en bloed. Ga beslist niet zelf experimenteren met huismiddeltjes zoals terpentine, thinner of wasbenzine. Deze middelen dringen in de vezel, waardoor de vlek fixeert. Laat de vlek met rust en informeer bij de specialist naar de beste behandelmethode. Er zijn professionele vlekkenmiddelen in de handel die gemakkelijk en effectief vlekken uit uw tapijt verwijderen. Deze middelen werken zelfs nog als de vlek al enige tijd bestaat.

Vraag advies over goede vlekverwijderaars bij uw woninginrichter, tapijtorganisatie VNTF of branchevereniging van reinigingsbedrijven SWTM.

Hardnekkige vlekken
Toegegeven, sommige vlekken zijn hardnekkig. Chloorvlekken van bijvoorbeeld bleekmiddelen veroorzaken bij vrijwel alle tapijt onherstelbare verkleuringen. De enige uitzondering hierop zijn de innovatieve chloorbestendige tapijtkwaliteiten. Ook vlekken van gekleurd crêpepapier zijn helaas niet of zeer moeilijk verwijderbaar. Een andere irritatiebron, bloedvlekken, zijn met een beetje lauw water weer wel goed aan te pakken. Zeker als er direct wordt opgetreden. Later kan zo’n plek altijd nog worden nabehandeld met een vlekverwijderaar.

Gekozen voor tapijt? Een goede aanschaf! Want een mooi tapijt is een waardevol bezit waar u lang van zult genieten. Zeker als het goed en regelmatig onderhouden wordt.

Voorzorg
Tapijt is warm, comfortabel en sfeervol. Een sterk product waar onbekommerd op kan worden geleefd. Vele jaren lang. Natuurlijk is het wel verstandig bij de keuze enige voorzorg in acht te nemen. Op plaatsen waar veel wordt gelopen, zoals gang en trap, zal een tapijt in een praktische kleur het beste voldoen. Kijk in dat verband ook kritisch naar dessin. Op effen tapijt zie je nu eenmaal meer dan op een gemêleerd tapijt. Behalve voor de vormgeving geldt datzelfde ook voor meer functionele zaken. De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, in nog altijd zand. Een rooster buiten of een schoonloopmat bij voor en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht al op voordat het kwaad kan. Kleine moeite groot resultaat.

Dagelijks onderhoud
Door regelmatig onderhoud blijft uw tapijt langer mooi. Binnengelopen vuil en vlekken moeten natuurlijk direct worden verwijderd. Laat modder eerst even opdrogen, dan is het gemakkelijker op te nemen. Stof is vaak niet of nauwelijks te zien, maar is er wel. Oude, slecht onderhouden stofzuigers en apparaten waarvan de stof zak (bijna) vol is, doen hun werk aanmerkelijk minder. Aangeraden wordt een stofzuiger met een aangedreven rollen borstel en een onderdruk van minimaal 160 millibar. Dat getal is belangrijker dan een hoog elektrisch vermogen – op de stofzuiger aangegeven als het aantal Watts. Gegevens over die belangrijke onderdruk kunt u vinden in de technische specificaties van het apparaat in de winkel of vraag ernaar bij de verkoper.

Uit hygiënisch oogpunt is het belangrijk om de stof zak maandelijks te vernieuwen. Ook als die nog niet vol is. Een stofzuiger met een fijn stof filter (bij voorkeur een hepafilter) of een dubbelwandige stof zak, is een echte aanrader. Het zorgt ervoor dat het overgrote deel van de stofuitstoot in de stofzuiger wordt tegengehouden. Gunstig voor mensen met een allergie voor huisstof.

Periodiek onderhoud
Ondanks regelmatig stofzuigen, zal het tapijt er na verloop van tijd afhankelijk van het gebruik anders gaan uitzien dan toen het pas was gelegd. Looppaden vervuilen nu eenmaal meer dan andere plaatsen. Ook zullen polen op deze intensief gebruikte plaatsen meer ingelopen zijn. Opgebouwde vervuiling is over het algemeen goed te verwijderen. Er zijn diverse methodes die geschikt zijn om zelf uit te voeren. Dit periodiek onderhoud kan het beste plaatsvinden eens in de 1 a 1,5 jaar, afhankelijk van het gebruik.

Droogpoeder is wellicht het bekendste product. Het is geschikt voor de behandeling van synthetische tapijten met een lage pool. Het poeder heeft de eigenschap vuil en stof aan zich te binden. Het wordt over het tapijt gestrooid, licht ingemasseerd en na korte tijd weer opgezogen. Behalve bij de drogist is droogpoeder vaak ook verkrijgbaar bij woninginrichters.

Let op! Droogpoeder is niet geschikt voor tapijt met een hoge pool en ook niet voor naaldvilt tapijt. Van de andere verkrijgbare methodes worden producten op basis van droogschuim en shampoo afgeraden. De kans is groot dat er kleverige zeepresten achterblijven die versneld weer vuil aantrekken.

Groot onderhoud
Voor het behoud van uw tapijt wordt aanbevolen eens in de 2-3 jaar een totaalreiniging te laten uitvoeren. Wanneer er weinig aan periodiek onderhoud wordt gedaan, moet dit eigenlijk nog vaker gebeuren. Groot onderhoud is een klus voor een professioneel bedrijf. Zij kunnen met verschillende reinigingsmethoden, afgestemd op specifieke situaties, een zo optimaal mogelijk resultaat bereiken. Bekende methoden zijn bijvoorbeeld sproei-extractie, pad reiniging op basis van koolzuur.

Een groot aantal professionele reinigingsbedrijven is georganiseerd in de Stichting Waarborg tapijt- & meubelstofreiniging. Deze bedrijven hebben de kennis en de juiste apparatuur en zijn verzekerd tegen calamiteiten. Bovendien worden ze regelmatig beoordeeld op hun werkwijzen en resultaten. Daarnaast kent deze Stichting een geschillencommissie. Kies dus voor kwaliteit en zekerheid, ook als het gaat om reiniging en onderhoud.

Een PVC vloer is gemakkelijk in onderhoud. Om de vloer zo schoon en mooi mogelijk te houden geven wij u een aantal tips:

  • Plaats een goede deurmat bij de voordeur. Dit is goed tegen inloop van vocht en vuil,
  • Plaats viltjes onder uw meubilair en verschuif geen zware meubelen,
  • Dweil gemorste vloeistof zo snel mogelijk op.

Voor de dagelijkse onderhoud kunt u een dweil of stofzuiger met een zachter borstelmond gebruiken. Een keer per week de vloer dweilen met lauw water en een geschikt reinigingsmiddel voor pvc is een aanrader.

Laat hier uw telefoonnummer achter

Wij bellen u binnen 24 uur terug voor het maken van een gratis adviesgesprek bij u thuis of in uw bedrijfsruimte.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld